perjantaina, tammikuuta 06, 2012

biathlon

Pitkä selostus ampumahiihdosta tulossa, joten jos ei kiinnosta,
niin kannattaa suosiolla skipata ja skrollata lukemaan vaikka muita
postauksia ;)
Mua on pyydetty aikasemminkin kertomaan jo tästä harrastuksesta, koska se koettiin jotenkin harvinaiseksi :) Onhan se tietysti harvinainen harrastus verrattuna vaikka jalkapalloon tai jääkiekkoon. Tuolla mun kotikunnassa Alavieskassa, tää harrastus on kuitenkin hiihdon rinnalla ihan "normaali" harrastus.
Ampumahiihtohan koostuu maastohiihdosta ja ammunnasta. Hiihtotapana on aina vapaa tyyli ja aseena on pienoiskivääri. Asetta aletaan kantamaan selässä vasta 19- vuotiaana. Nuorempana se on valmiina aina ampumapaikalla. Aseissa käytetään diopteritähtäintä eli minkäännäköstä "kiikaria" ei saa olla. Tähtäimiä on kaksi: etu- ja takatähtäin. Takimmaisessa (jota silmä on lähimpänä) on vain reikä ja etummaisessa tähtäimessä on sitten "ympyrä" eli itse tähtäin. Osuttaessa "kymppiin" täytyy siis pyöreän muotoisen taulun oltava tarkalleen "ympyrän" keskellä.
Panokset laitetaan niihin varattuihin lippaisiin - 5 aina yhteen. Aseessa on yleensä paikka, johon mahtuu se 4 lipasta. Ampumahiihossa ammutaan makuu- ja pystyasennoista. Nuoremmat ei kuitenkaan ammu pystyä, vaan pelkkää makuuta. Ihan pienet (11 sarjasta alaspäin) saavat käyttää tukea ampumiseen ja myöhemmin aletaan käyttämään remmiä (kts. Moona viimesessä kuvassa). Remmi on semmonen rinkula, joka laitetaan tohon käteen haukkarin yläpuolelle ja siitä lähtee sellanen tukeva remmi (sekin) aseeseen. Se tekee asennosta tukevan ja vakaan :) Ampumamatka (ampumispaikka - taulut) on 50 metriä. Makuuasennosta ammuttaessa käytössä on "pienet taulut", joitten halkasija on 4,5 senttiä. Pystyasennosta ammuttaessa sitten onki isommat taulut - 11,5 senttiä halkasijaltaan.
Ennen kilpailua käydään aina kohdistus eli korjataan aseen niin, että panokset osuu haluttuun kohtaan taulussa. Tähän kohdistukseen vaikuttaa aina tuuli, aurinko jne. Kilpailumuotoja on sitten myös erilaisia. Normaalikilpailussa sakoista saa aikasakon (yleensä minuutti) ja ne lisätään hiihtoaikaan. Voittaja on se, jonka loppuaika on pienin. Matkat, ammuntakerrat ja aikasakot riippuu sarjasta. Pikakilpailussa taas joutuu kiertämään sakkoringin, jos ei osu tauluun. Kilpailun voittaa se, jonka aika on pienin. Matkat ja sakkoringin pituus riippuu taas sarjasta. Yhteislähdössä sakoissa toimitaan samalla tavalla kuin pikakilpailussakin, mutta voittaja on se, joka saapuu ekana maaliin. Takaa-ajossa lähdetään liikkeelle edellisen kisan tuomassa järjestyksessä ja ihan voittajalle hävittyjen aikojen perusteella. Yli 5min voittajasta jääneet saa lähtä yhtäaikaa. Sakot toimii samanlailla ku pikakilpailussakin.

Viestissä lähdetään yhteislähtönä ja yleensä viestissä kilpailee 3 hklöä samassa joukkueessa. Kaikilla on 2 ammuntaa ja jokaiselle ammuntakerralle on lisäksi käytettävissä myös 3 varapanosta. Sakot toimii samalla tavalla kuin pikakilpailussakin ja luonnollisesti voittaja on se, joka on ekana maalissa :) 

Jos jokin sakko jää suorittamatta, niin siitä tulee sitte iso aikasakko :D
Laji vaatii mun mielestä tosi paljon keskittymiskykyä, fyysisyyttä ja hyvät hermot. Ammuntaan tultaessa on yleensä tosi hengästynyt, joten ampumiseen ja hengittämiseen pitää kiinnittää paljon huomiota. Kilpailukaveri saattaa tulla viereen ampumaan ja sillon pitää pitää omat hermot kurissa ja yrittää keskittyä vain omaan ammuntaan, vaikka vieressä tulis "nollat" (eli kaikki taulut alas). Lisäksi joskus aseeseen saattaa tulla lataushäiriö, niin sillon pitää yrittää vaan kärsivällisesti toimia, vaikka aikaa kuluukin "turhaan".
Ja turvallisuuskysymyksethän aina nousee pinnalle tästä lajista puhuttaessa, niin niihin on tarkat säädökset (löytyy varmasti Suomen ampumahiihtoliiton sivuilta, jos jotain kiinnostaa). Pienestä asti opetellaan miten asetta käytetään ja miten sen kanssa tulee toimia turvallisesti.
Siinäpä minä kauan sitten :D Suosittelen kyllä lämpimästi lajia. Se on mielenkiintoista, kun pelkkä hiihto ei ratkaise, vaan myös ampumisella on väliä. Joskus tilanne voi kääntyä ihan päälaelleen, kun tulee paljon sakkoja :) Toivottavasti tää oli nyt avartava selostus ampumahiihdosta niille, joita kiinnosti! -Mirka

2 kommenttia:

Anniina kirjoitti...

Kieltämättä ampumahiihto on kyllä sellainen harrastus, jota monikaan ei varmaankaan harrasta. Ainakaan just noihin jääkiekkoon yms verrattuna. Sinäkin olet ensimmäinen jonka kuulen kyseistä urheululajia harrastavan :-)

♥:Anniina

Mirka kirjoitti...

Jep! :) Unohdin kertoa tohon, että itsehän olen jo lopettanut ja satunnaisesti vaan käyn ampumassa. Hiihtämässä kyllä käyn :)