torstaina, tammikuuta 24, 2013

kasvojen ihonhoito

Mää en oikein tiedä mistä tämän aiheen aloittaisin, koska aika laajasta jutusta on kuiten kyse :D Tää on mulle jo melkeempä itsestäänselvää, että on vaikea ajatella mikä vois olla mahdollisesti sellasta mistä kertosin ja olis teille hyötyä. Teen nyt 20 asiaa ihonhoidosta siitä, mitä mulle tulee ekana mieleen :) Teen näitä sitte myöhemmin lisää, jos siltä tuntuu!


1. Iho muodostuu epidermiksestä (orvaskesi), dermiksestä (verinahka) sekä subkutiksesta (ihonalaiskudos). Kasvojen iho uusiutuu noin 4 viikossa, jaloissa ja käsissä se voi kestää jopa kuukausia. Iho suojaa, säätelee elimistön lämpötilaa, välittää tuntoaistimuksia, valmistaa D-vitamiinia ja erittää hikeä ja talia. pH 4,5-5,5. 
Splashing-water1_large
 kuva: we heart it

 2. Kasvojen iho poikkeaa muiden iho alueiden hoidosta huomattavasti ja sen hoitoon kannattaa käyttää vain kasvoille tarkoitettuja tuotteita. Mikään käsisaippua, vartalon iholle tarkoitettu voide tai vartalosaippua ei ole kasvojenpuhdistukseen tarkoitettu tuote ja se aiheuttaa ihon kuivumista, tukkeutumista ja herkkyysreaktioiden yleistymistä. 

3. Puhdista meikit aina kasvoilta joka ilta vaikka kuin väsyttäisi. Pesemätön meikki tukkii ihohuokosia, voi aiheuttaa epäpuhtauksia ja vaikuttaa kaikinpuolin negatiivisesti ihoon. 

4. Yöllä iho uusiutuu, mutta myös kosteutta haihtuu. Muistathan aina kosteuttaa tarpeeksi yöksi ihoa ja mielellään vielä seerumin kera. Täyteläisempi voide on paras yöksi tai todella kuivaan ihoon jopa voidemainen naamio.

5.  Rasvainen iho ei tarkoita sitä, etteikö siitä voisi puuttua kosteutta. Usein ajatellaan, että "mun ihoon ei kyllä tarvi laittaa voidetta, kun se on muutenkin niin rasvainen".. mutta ei. Rasvainen ihokin voi olla pintakuiva ja sitä on tärkeää kosteuttaa säännöllisesti. Kun iho ei saa ulkoisesti tarpeeksi kosteutta se puskee sitä sisältä päin ja yrittää korjata epätasapainon. Säännöllinen kosteutus siis vähentää rasvaisuuden tunnetta. 
 Bd_golden_intense_lara_single-600x400_large
 Kuva: We heart it

6. Alkaako posket aina punoittamaan kylmässä ja kuumassa? Tarkasteleppa lähempää onko poskilla pienen pieniä verisuonia. Jos on, niin kyseessä on couperosa. Karkeasti sanottuna iho on ohentunut ja verisuonet paistaa läpi. Silloin kannattaa muistaa suojata iho kylmältä ja kuumalta mahdollisimman tarkasti. Yleisintä kuivaihoisilla sekä ikääntyneillä ihmisillä. Hoitamattomana pahenee entisestään...

7. Iho kannattaa suojata AINA kylmältä ja kuumalta. Pakkanen torjutaan parhaiten meikillä. Kyllä, paksu meikkikerros suojaa ihoa parhaiten eli jos lähdet vaikka hiihtämään niin pakkelia kasvoille! Ylenpaattinen saunominen tekee myös hallaa iholle, joten käytä saunassa naamiota tai täyteläistä voidetta kasvoilla.

8. Laita kosteusvoide aina hyvissä ajoin (n. 30min) ennen kuin lähdet ulos pakkaseen. Se ei suojaa ihoa ulos mennessä, vaan itse asiassa jäätyy. Voiteet sisältävät yleensä eniten vettä ja se jäätyy kasvoille. Samalla jäätyy myös ihon oma suoja ja iho kuivuu entisestään.

9. Älä päästä ihoasi kuivumaan, saati sitten hilseilemään, koska silloin iho ohentuu, ikääntyy nopeammin ja mikrobit pääsevät paremmin ihoon aiheuttaen tulehduksia. Tällöin tulee ihottumaa, kirvelyä ja kutinaa.

10. Muista myös ihon kuivuuteen vaikuttavat sisäiset syyt: perimä, veden juonti, välttämättömät rasvahapot...
  Skincare-600x400_large
  Kuva: We heart it

11. Ulkoisia ihon kuivumisen tekijöitä on mm. liiallinen läträäminen pelkällä vedellä, vuodenaika, ilmasto, liian voimakkaat pesuaineet...

12. Älä käytä alkoholillista kasvovettä, jos ihollasi ei oikeasti ole siihen tarvetta (epäpuhdas, todella rasvainen). Se kuivattaa vain entisestään. Ja myös kaikki desinfiontiaineet kuivattaa kasvojen ihoa, joten älä läträä näppyihin sitä ainakaan laajalle alueelle... Korkeintaan hätätilassa vanupuikolla täsmällisesti näppyyn.

13. Tupakoivien ihon suuri kuivuminen johtuu verenkierron häiriintymisestä ja ihon vedensitomiskyvyn vähenemisestä.

14. Kuivan ihotyypin tunnistaa siitä, että huokosia ei juuri näy, iho on ohut ja sen kosteuspitoisuus on alentunut. Rasvaisessa ihossa huokoset ovat suuret, ihonpinta öljymäinen ja on rakenteeltaan paksu. Sekaihossa on kumpaakin ihotyyppiä. Normaalissa ihossa ei ole näitä ominaisuuksia tai vain muutama epäpuhtaus. Kuivaan ihotyyppiin tulee helpoiten ryppyjä.
 03542980700-600x368_large
Kuva: We heart it
 
15. Vähittäiskaupantuotteissa ja apteekintuotteissa on ero ammattilaistuotteisiin. Kosmetiikkamyymälän ja kosmetologilta ostettujen tuotteiden hinta ei ole vain tuulesta temmattu, vaan vaikuttavien aineiden määrä on suurempi. Luuletko tosiaan, että 2 euron Lidlistä ostettu voidepurkki on hyväksi iholle? Itse en laittaisi mielummin mitään. 

16. Kaupasta ostettua "Aloe vera" voidetta voi mainostaa sellaiseksi, jos tuotteessa on sitä vain vähän. Tarkista aina inci- lista, että mainostettava ainesosa on vähintäänkin 6 ensimmäisen joukossa, mielummin ihan kärjessä.

17. Suurin osa huulirasvoista vain kuivattaa huulia. Jos huulirasvan incin kärjessä lukee petrolatum tai paraffinum liquidum, niin huulirasvassa on vähä niinkuin vaseliinia (maaöljyjohdannainen, mineraaliöljy). Se tuntuu hyvältä, mutta ei imeydy ja aiheuttaa siksi riippuvuutta.. Huulirasvariippuvuus! Käytä mielummin vaikka silmänympärysvoidetta. 

18. Suosi kasviöljy!
 379273_234167440053058_909750866_n_large
Kuva: We heart it
 
19. Älä kuori ihoa joka päivä, äläkä edes joka toinen päivä! Rasvaista ja sekaihoa voi kuoria noin viikon lein, mutta kuivaa ja herkkää ihoa vain joka toinen viikko. Tällöin iho ei rasitu liikaa. Kuorinta poistaa kuolleen ihosolukon ihonpinnalta ja auttaa aineita imeytymään sen jälkeen paremmin ihoon. Kuorinnan jälkeen kannattaakin laittaa naamio.

20. Puhdistustuotteissa valitse itsellesi aina ihotyypin mukaiset puhdistustuotteet. Nuoren ei kannata käyttää äidin anti-age- voidetta, koska se on liian aktivoiva nuorelle ja voi vanhentaa ihoa liian varhain. Jos et osaa valita tuotteita, kysy ammattilaiselta! Jokaisen pitäisi käyttää puhdistustuotetta, kasvovettä, voiteita ja silmänympärysvoidetta, kuorintaa ja naamiota! Kyllä, vaikket meikkaisikaan, sillä ilmasta tarttuu ihoon vähän kaikenlaisia saasteita :)
 
Tumblr_lcv6zcgtao1qdsxdqo1_500_large
 Kuva: We heart it
extra: Kun aloittaa säännöllisen ihon puhdistamisen, niin ihoon tulee usein epäpuhtauksia. Tämä johtuu siitä, että iho puhdistuu ja uusiutuu. Yleensä siihen menee noin kuukausi, että iho normalisoituu.

extra: jos olet kärsinyt kauan jo todella pahoista ja tulehtuneista epäpuhtauksista ja aknesta, niin mene ihotautilääkärille! tai ainakin kosmetologille, joka ohjaa sinut oikeaan suuntaan. Kenenkään ei tarvitse kärsiä huonon ihon takia huonosta itsetunnosta. Apua löytyy :) Tietysti lääkkeetkään ei kaikille valitettavasti auta, mutta kannattaa ainakin yrittää!

-Mirka    

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olipas kiva postaus, tuli mullekkin pari uutta tietoa tossa :) Kiitos tästä :)

Mirka kirjoitti...

jebouu :)) ja kiitos!

Reetta // Rae -blogi kirjoitti...

Tosi kiva postaus tämä, kivan paljon tietoa ihojutuista :)

Mirka kirjoitti...

kiva, että pidit :)